Ar diviem parakstītiem memorandiem noslēdzies starptautiskais tehnoloģiju forums 5G Techritory

Forums 5G Techritory 2023
20.10.2023

2023. gada 18. - 19. oktobrī notika Eiropas vadošais 5G ekosistēmas forums “5G Techritory”, klātienē Rīgā un tiešsaistē pulcējot tehnoloģiju entuziastus no visas pasaules. Foruma prioritātes - zināšanu nodošana, efektīva sadarbība un tehnoloģiska izaugsme nacionālā un Eiropas līmenī - tika risinātas dažādos koprades pasākumos un diskusijās, ko klātienē vēroja ap 700 dalībnieku, bet tiešsaistē vairāk kā 1000 dalībnieku no visas pasaules, tostarp, tādām valstīm kā Kenija, Japāna, Ēģipte, Singapūra un citām.

Foruma atklāšanā piedalījās Ministru prezidente Evika Siliņa, satiksmes ministrs Kaspars Briškens, Ziemeļvalstu Ministru padomes ģenerālsekretāre Kārena Elemane, Ukrainas vicepremjers inovāciju, izglītības, zinātnes un tehnoloģiju attīstības jautājumos, Ukrainas digitālās pārveides ministrs Mihailo Fedorovs un Starptautiskās telekomunikāciju savienības Telekomunikāciju standartizācijas biroja direktors Seizo Onoe.

Šī gada foruma virstēma bija 5G DARBĪBĀ (5G IN ACTION), un akcenti tika likti uz digitālo tehnoloģiju perspektīvām, apskatot tādas tēmas kā 5G mobilās sakaru tehnoloģijas izmantošana aizsardzības un militārajā jomā, metaversa attīstība un tā tehnoloģiju izmantošana rūpniecībā, veselības aprūpē un citās sabiedrībai nozīmīgās jomās, Latvijas pienesums mikročipu attīstībā un nākotnes tehnoloģijas – 6G – potenciāls, kā arī mākslīgā intelekta ietekme uz darba tirgu. Liela uzmanība "5G Techritory" forumā šogad tika pievērsta tam, lai radītu kvalitatīvu diskusiju starp dažādu tehnoloģiju radītājiem, lietotājiem un attīstītājiem, un foruma galvenā vērtība bija starpsektoriālā sadarbība.

Foruma laikā 18.oktobrī Satiksmes ministrs Kaspars Briškens un Ukrainas vicepremjers un digitalizācijas ministrs Mihailo Fedorovs parakstīja Latvijas-Ukrainas digitālo memorandu, tādējādi apliecinot abu valstu gatavību sadarboties digitalizācijas, elektronisko sakaru un radiofrekvenču spektra, platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras attīstības un inovāciju jomā. Savukārt koprades pasākumā “Sagaidot kvantu ēru” (Embracing the quantum era) kvantu tehnoloģiju eksperti, zinātnieki, IKT nozares pārstāvji un politikas veidotāji parakstīja saprašanās memorandu par kvantu tehnoloģiju attīstību Latvijā, lai veicinātu diskusiju par kvantu tehnoloģiju ietekmi uz dažādām tautsaimniecības nozarēm, tostarp, par drošības un tehnoloģiskās attīstības izaicinājumiem.

5G Techritory ir Eiropas vadošais 5G ekosistēmas forums, kas šogad notika sesto gadu un to organizē VAS Elektroniskie sakari sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Starptautisko telekomunikāciju apvienību (ITU). Foruma stratēģiskais partneris ir Latvijas Mobilais Telefons un to atbalsta Ziemeļvalstu ministru padome un Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF).

Pasākums saņēmis trīs starptautiskus apbalvojumus - divas "Amber Event Award" balvas ("GrandPrix" un labākais 2020. gada tiešsaistes pasākums) un prestižo "Virtual Events Institute Virtual & Hybrid Conference" apbalvojumu.