Baltijas valstu regulatori tiekas Liepājā

VAS ES valdes priekšsēdētājs uzrunā BaltReg sanāksmes dalībniekus
14.09.2023

No 14. līdz 15. septembrim Liepājā norisinās 19. Baltijas valstu elektronisko sakaru un pasta pakalpojumu regulējošo organizāciju sanāksme (BALTREG), kas pulcē pārstāvjus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas elektronisko sakaru, radiofrekvenču spektra un pasta pakalpojumu regulējošajām un uzraugošajām iestādēm. Sanāksme notiek ik gadu, un rotācijas kārtībā šogad to organizē VAS “Elektroniskie sakari”.

Sanāksmē Latviju pārstāv Valsts akciju sabiedrība “Elektroniskie sakari” un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, no Igaunijas piedalās pārstāvji no Patērētāju tiesību aizsardzības un tehniskās uzraudzības iestādes un Konkurences padomes. Lietuvu pārstāv Lietuvas sakaru regulators.

BALTREG ir nozīmīgs pieredzes apmaiņas pasākums, kura laikā Baltijas valstu regulatoriem ir iespēja kopīgi risināt aktuālus jautājumus, runāt par tirgus tendencēm un izaicinājumiem un veicināt savstarpēju sadarbību. Sanāksmes darba kārtībā ietvertas tēmas, kas attiecas uz elektronisko sakaru un pasta pakalpojumu regulēšanu, tostarp radiofrekvenču spektra jautājumi, kuriem veltīta atsevišķa sesija.

Tiekoties VAS "Elektroniskie sakari" un Lietuvas sakaru administrācijas vadības pārstāvjiem, tika parakstīta abpusēja vienošanās par mobilo un fiksēto sakaru sistēmu lietošanas nosacījumiem 3400-3800 MHz joslā valstu pierobežā. Vienošanās ir iekļauti sinhronizētu un nesinhronizētu TDD (laikdales duplekss) radiosakaru tīklu izmantošanas nosacījumi jaunāko mobilo sakaru sistēmām, tai skaitā 5G. Pārskatītie elektromagnētiskā lauka intensitātes līmeņi platjoslas mobilo sistēmu lietošanai sinhronizētu TDD tīklu gadījumā uzlabo Latvijas mobilo sakaru operatoru tīklu plānošanas un izvēršanas iespējas pierobežā ar Lietuvu.