Dalāmies pieredzē ITU seminārā par platjoslas infrastruktūras un pakalpojumu stiprināšanu

The Second Workshop on "Strengthening Broadband Infrastructure and Services across the Europe Region and beyond" took place online on November 8, 2023, 10:00-12:00 CET.
13.11.2023

2023. gada 8. novembrī VAS Elektroniskie sakari Radiofrekvenču plānošanas departamenta direktors Rinalds Ritmanis piedalījās starptautiskā seminārā par "Platjoslas infrastruktūras un pakalpojumu stiprināšanu Eiropas reģionā un ārpus tā", daloties Latvijas pieredzē par platjoslas pieejamības ģeogrāfiskās informācijas sistēmas jeb platjoslas kartēšanas rīka izstrādi un ieviešanu. 

Šis bija otrais no trīs plānotajiem semināriem, kurus organizē Starptautiskās Telekomunikāciju Savienības (ITU – International Telecommunication Union) Eiropas birojs, sadarbojoties ar Eiropas Vidusjūras Regulatoru grupu (EMERG – European Mediterranean Regulators Group) un Austrumu Partnerības Elektronisko Sakaru Regulatoru Tīklu (EaPeReg – Eastern Partnership Electronic Communications Regulators Network). Semināri tiek organizēti saskaņā ar ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem līdz 2030. gadam attīstīt digitālo transformāciju valsts, reģionālā un globālā līmenī. Lai to realizētu ir svarīgi nodrošināt informācijas apmaiņu un stiprināt sadarbību arī starp telekomunikāciju regulatoriem Vidusjūras reģionā, ko pārstāv EMERG, un regulējošajām organizācijām no Austrumu Partnerības valstīm (Armēnija, Azerbaidžāna, Gruzija, Moldovas Republika un Ukraina), ko pārstāv EaPeReg. Semināri kalpo kā platforma regulējošo iestāžu un citu ieinteresēto pušu sadarbībai, lai dalītos labās praksēs, pārvarētu ar jaunajām tehnoloģijām saistītos izaicinājums un veicinātu jaunu risinājumu izveidi platjoslas infrastruktūras un pakalpojumu kartēšanas jomā.

Seminārs norisinājās tiešsaistē, pulcējot 50 pārstāvjus no vairākām valstīm un organizācijām, kas ir ieinteresētas platjoslas infrastruktūras un pakalpojumu kartēšanas jautājumos. Ar savu pieredzi un izaicinājumiem platjoslas kartēšanas risinājumu izstrādē šajā reizē dalījās Armēnija, Latvija, Itālija un Francija.

VAS Elektroniskie sakari šajā pasākumā piedalījās kā organizācija, kas kopā ar Satiksmes ministriju un Sabiedrisko pakalpojumu regulatoru ir izstrādājusi gan tehnisko specifikāciju platjoslas pieejamības ģeogrāfiskās informācijas sistēmai, gan piedalījusies kartēšanas rīka izstrādes procesā. Platjoslas pieejamības ģeogrāfiskās informācijas sistēmas īpašnieks ir Latvijas republikas Satiksmes ministrija.