Latvijas Digitālā akseleratora pakalpojumiem pieteikušies vairāk nekā 400 klienti

16.04.2024

2024. gada pirmajā ceturksnī Latvijas Digitālais akselerators ar kontaktpunktiem Rīgā, Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē  un 19 partneriem aktīvi strādājis pie klientu piesaistes un apkalpošanas, īstenojis un piedalījies vairākos pasākumos, izveidojis un uzsācis divu tematisko grupu darbu, viesojies pie partneriem un atvēris uzņēmumu mentorēšanas programmu “Digitālās transformācijas laboratorija”.

Līdz šim uzsākta sadarbība ar vairāk kā 400 klientiem, aizpildīti 150+ brieduma testi, izveidotas 100+ digitālās attīstības ceļa kartes, notikušas neskaitāmas tikšanās ar klientiem un sniegtas konsultācijas par tehnoloģiskiem risinājumiem, digitālās transformācijas stratēģijas izstrādi, investīciju piesaisti, atbalstīta eksperimentēšana un pilotēšana. Tostarp klientiem piedāvāti vairāk kā 40 dažādi mācību kursi.  Visi Latvijas Digitālā akseleratora (LDA) pakalpojumi uzskaitīti šeit.

Gadu esam iesākuši ar dalību pasākumā “sTARTUp Day 2024”, kurā tikāmies ar Igaunijas un citu valstu Eiropas Digitālās inovācijas centriem un stiprinājām savstarpējo sadarbību. Tostarp trīs mēnešu laikā Latvijas Digitālais akselerators ir piedalījies vairākos lokāli un nacionāli nozīmīgos pasākumos - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Kurzemes Biznesa kluba organizētajā pasākumā “Digitālās transformācijas progress un iespējas uzņēmumiem”; pasākumā “Izstāde "Māja””; konferencē “Procesu un ražošanas digitalizācijā” u.c. Šajā laikā īstenoti arī trīs digitālo prasmju apmācību iespēju vebināri, kas tika veltīti kiberdrošības un datu un informācijas apstrādes tēmām. Savukārt, februārī aicinājām Latvijas Digitālā akseleratora biedrus un partnerus uz neformālu tīklošanās pasākumu “DIGI POP”, kurā informējām par Eiropas Biznesa atbalsta tīklu un tā sniegtajām iespējām.

No janvāra Latvijas Digitālā akseleratora ekosistēmu papildinājušas divas tematiskās darba grupas - Metaverss darba grupa, kas darbojas ar mērķi kopīgi izprast un novērtēt nākotnes tehnoloģiju potenciālu un saskatīt reālās biznesa iespējas, ko var sniegt Metavers, un Edtech darba grupa, kurā iesaistītie rada idejas un meklē kopīgus projektus digitālās transformācijas izglītības tehnoloģiju jomā veicināšanā. Ar laiku plānots izveidot arī papildu darba grupas, kas veltītas GovTech jeb publiskās pārvaldes tehnoloģiju sektoram un dronu tehnoloģijām.

Janvārī Latvijas Digitālais akseleratora komandai bija iespēja viesoties Jelgavā – Zemgales reģionālajā kontaktpunktā, kuru koordinē biedrība “Zaļo un viedo tehnoloģiju klasteris”. Apmeklējām Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti un uzzinājām par partnera ekspertīzi inovatīvu produktu izstrādē, pārtikas tehnoloģijās, biosistēmās, mobilitātes risinājumos u.c. tehnoloģiskos risinājumos. Tostarp mums bija iespēja doties uz virtuālās realitātes laboratoriju un iespēja apskatīt 3D skenerus, uzzināt par virtuālās realitātes priekšrocībām, kā arī izmēģināt labi aprīkotas hibrīdtelpas sniegtās iespējas

Februārī devāmies pieredzes apmaiņas vizītē pie Latvijas Universitātes, lai uzzinātu par tās sniegto piedāvājumu un iepazītos ar universitātes tehnoloģiskajiem ekspertiem skaitliskās modelēšanas, pusvadītāju, mākslīgā intelekta u.c. tēmās. Guvām ieskatu arī Latvijas Universitātes Skaitliskās modelēšanas institūta, tostarp Pusvadītāju tehnoloģiju laboratorijas darbībā, kā arī tikām informēti par Latvijas Universitātes Vadības un uzņēmējdarbības mācību centra aktivitātēm.

Martā uzsākām aktīvu klientu piesaisti jauna Latvijas Digitālā akseleratora pakalpojumam – uzņēmumu mentorēšanas programma “Digitālās transformācijas laboratorija”, kas palīdzēs risināt jebkādus digitālos izaicinājumus, sākot no ideju izstrādes līdz to komercializēšanai. Programmas īstenošanas pirmais cikls plānots 2024. gada rudenī.

Šobrīd turpinās aktīvs darbs, lai uzsāktu Atveseļošanas fonda atbalsta programmu uzņēmumu darbinieku digitālo prasmju attīstībai ar mērķi pilnveidot Latvijas sīko (mikro), mazo, vidējo un lielo komersantu digitālās, robotizācijas un automatizācijas prasmes, tai skaitā prasmes, kas sekmētu eksporta veicināšanu, augsta līmeņa digitālās pārvaldības pamatprasmes uzņēmumu vadības līmenī un prasmes digitālo tehnoloģiju izmantošanai dažādos uzņēmējdarbības procesos.  Apmācības digitālo prasmju pilnveidei uzņēmumu darbiniekiem būs pieejamas caur Eiropas digitālās inovācijas centriem tostarp Latvijas Digitālo akseleratoru. Lai saņemtu atbalstu komersantu darbinieku prasmju pilnveidei, komersantam būs nepieciešams pie Eiropas digitālās inovācijas centriem iziet Digitālo brieduma testu un saņemt Digitālās attīstības ceļa karti, kurā būs jābūt sniegtām rekomendācijām darbinieku prasmju uzlabošanai. 

Plašāka informācija un aktualitātes pieejamas Latvijas Digitālā akseleratora tiešsaistes vietnē https://www.digitallatvia.lv/ un sociālo tīklu kontos Facebook https://www.facebook.com/digitallatvia/ un LinkedIn https://www.linkedin.com/company/digitallatvia.

Ikviens aicināts uzzināt vairāk par Latvijas Digitālā akseleratora ikdienas darbību, dažādām atbalsta programmām digitalizācijai un jaunumiem nozarē, abonējot informatīvo ikmēneša ziņu lapu. Lai saņemtu ikmēneša ziņu lapu savā e-pastā, lūgums aizpildīt formu šeit.

 

Līdzfinansēts no Eiropas Savienības projekta "Latvijas Digitālais akselerators" DAoL, ID Nr. 101083718 un Eiropas Savienības Atjaunošanas un noturības mehānisma ID Nr. 2.2.1.1.i.0/1/23/I/CFLA/002. Eiropas Savienība neatbild par materiāla saturu.