VAS Elektroniskie sakari 2021. gads skaitļos*

VAS ES 2021.gads skaitļos
27.01.2022

Radiofrekvences piešķīrumu lietošanas atļaujas

2021. gadā VAS Elektroniskie sakari (VAS ES), izskatot radiofrekvences piešķīruma lietošanas pieprasījumus, dažādos radiosakaru dienestos kopumā izsniedza 8136 atļaujas.

Radiofrekvences piešķīrumu lietošanas atļauja dod tiesības izmantot frekvenču resursu pieprasītajai radioiekārtai atbilstoši atļaujā norādītajiem tehniskajiem parametriem un nosacījumiem un nodrošina radioiekārtas elektromagnētisko saderību ar esošajām un plānotajām radiosakaru sistēmām.

Kopējais derīgo frekvenču atļauju skaits uz 2021. gada 31. decembri bija 34805.

Radiofrekvences piešķīrumu starptautiskā koordinācija un notifikācija

Radiofrekvences piešķīruma lietošanas pieteikumu izskatīšanas ietvaros veikta radiofrekvenču piešķīrumu starptautiskā koordinācija un notifikācija. Gada laikā koordinācijai nosūtīti 2018 piešķīrumi un Latvijas pusē koordinēti 1333 ārvalstu iesūtītie frekvences piešķīrumu pieprasījumi. Frekvenču piešķīrumu koordināciju veic, lai novērstu savstarpēju kaitīgo radiotraucējumu rašanos ar kaimiņvalstu radioiekārtām Latvijas pierobežā.

Pārskata periodā noslēgti 8 starpvalstu koordinācijas līgumi jeb vienošanās ar kaimiņvalstīm par maksimāli izdevīgiem frekvenču izmantošanas nosacījumiem atsevišķās frekvenču joslās. Koordinācijas līgumi vienkāršo radiofrekvenču izmantošanas parametru noteikšanu valsts pierobežā.

Atsevišķos gadījumos - kad nepieciešams starptautiski aizsargāt Latvijas radiofrekvenču piešķīrumus, tiek veikta radiofrekvences piešķīruma notifikācija jeb ierakstīšana galvenajā starptautiskajā frekvenču reģistrā (MIFR - Master International Frequency Register), nosakot piešķīrumam statusu un tādējādi nodrošinot piešķīruma starptautisko aizsardzību pret kaitīgajiem traucējumiem un frekvenču spektra pieejamību radiosakaru sistēmu lietošanai nākotnē. 2021. gada ietvaros notifikācija veikta 240 radiofrekvences piešķīrumiem.

Radiofrekvenču spektra uzraudzība

2021. gada laikā VAS ES saņemti un izskatīti 228 pieteikumi par radiosakaru traucējumiem. Lielākā daļa – publisko mobilo sakaru dienestā. Analizējot izskatīto radiotraucējumu pieteikumu iemeslus, visbiežāk traucējumus citām radiosakaru sistēmām izraisīja radioiekārtas, kas neatbilst būtiskajām prasībām, nav paredzētas lietošanai Eiropas Savienībā vai Latvijā vai ir nepareizi konfigurētas. Pērn, izskatot informāciju par Latvijā lietošanai paredzētajām radioiekārtām, neatbilstības konstatētas 52 iekārtu modeļiem. Vairāki iekārtu modeļi sadarbībā ar PTAC (Patērētāju tiesību aizsardzības centru) jau izņemti no tirdzniecības.

VAS ES regulāri veic radioiekārtu pārbaudes radioiekārtu ekspluatācijas vietās par faktiskā stāvokļa atbilstību radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļaujā iekļautajiem nosacījumiem un VAS ES datu bāzē uzrādītajai informācijai. 2021. gadā apsekoti 1154 objekti jeb radioiekārtu uzstādīšanas vietas. Rezultātā pārbaudītas 19674 radioiekārtas un konstatētas 686 neatbilstības. Radioiekārtu uzstādīšanas vietu apsekošana palielina iespēju atklāt radiofrekvenču spektra nereģistrētas izmantošanas gadījumus, tādējādi samazinot radioiekārtu savstarpējo traucējumu rašanās iespējamību, kā arī nodrošina iespēju radioiekārtas īpašniekam saņemt informāciju par iespējamiem radioiekārtu bojājumiem.

Elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas tehnisko projektu akceptēšana

Pērn izskatīti un akceptēti 272 radiostaciju ierīkošanas tehniskie projekti, no kuriem 237 bija par publisko mobilo sakaru bāzes staciju ierīkošanu, 33 projekti par radioreleju līnijām vai cita veida radiosakaru tīkliem (punkts – punkts; punkts – daudzpunkts, cita veida radiosakari) un 2 – par apraides staciju ierīkošanu (TV, FM radio).

Numerācijas datu bāzes uzturēšana

VAS ES pārvalda un uztur numerācijas datu bāzi, nodrošinot datu pieejamību komersantiem un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai ar augstu pieejamības līmeni (99.9%). NDB nodrošina elektronisko sakaru komersantiem iespēju iesniegt pieprasījumu par numerācijas lietošanas tiesību piešķiršanu, pagarināšanu vai anulēšanu elektroniski, un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai - iespēju šos pieprasījumus elektroniski apstrādāt. 2021. gadā NDB veikto darbību skaits 12 mēnešos sasniedza 5 924 273.


* Sākot ar 2022. gadu VAS ES datu automatizētās uzkrāšanas sistēmas pilnveidošanas ietvaros tiks mainīti datu uzskaites un atspoguļošanas principi, līdz ar to atsevišķi dati nebūs tiešā veidā salīdzināmi ar iepriekšējos periodos atspoguļotajiem.