"Sakarīgi par sakariem" epizode par radioiekārtu elektromagnētisko saderību

06.06.2024

Aizvien vairāk ikdienā lietojam dažādas elektriskas, elektroniskas ierīces, t.sk. tādas, kas aprīkotas ar bezvadu radiomoduļiem vai sensoriem un dod mums iespēju tās vadīt attālināti.

Pēc radioiekārtu ražotāju un globālo prognozēšanas institūciju aplēsēm jau šogad uz vienu Eiropas iedzīvotāju lietošanā ir 9 radioiekārtas. Tas ietver dažādas viedierīces (planšetdatori, rokaspulksteņi, viedās aproces u.c.), sadzīves iekārtas ar iebūvētiem radiomoduļiem (viedie ledusskapji, apkures sistēmas, veļasmašīnas utt.), bezvadu sensorus un citas drošības sistēmas (dūmu detektorus, kustību sensorus utt), kā arī ikdienā daudz un dažāda pielietojuma Bluetooth ierīces (bezvadu austiņas un skandas, datoru perifērās bezvadu iekārtas utt.). 

Izmantojamo ierīču skaits strauji aug un šajā sakarā īpaši aktuāls kļūst jautājums par elektromagnētisko saderību jeb iekārtu spēju darboties bez savstarpējiem traucējumiem.

Mūsu raidījuma “Sakarīgi par sakariem” jaunākajā epizodē skaidrosim:

  • Kā radioiekārtu nepareiza vai neatļauta izmantošana var būt iemesls dažādām elektromagnētiskās saderības problēmām jeb radiosakaru traucējumiem;
  • Kā un kāpēc tirgū nonāk radioiekārtas, kas ir neatbilstošas izmantošanai Latvijā, kā tās tiek identificētas un kādā veidā tiek ierobežota to izplatīšana;
  • Kā un kad tiek veiktas iekārtu elektromagnētiskās saderības pārbaudes un kāpēc tās ir nepieciešamas;
  • Kāda ir radioiekārtu ražotāja, izplatītāja atbildība un kas būtu jāievēro patērētājam, lai nodrošinātu drošu un kvalitatīvu pirkumu pieredzi un izvairītos no situācijām, kad iegādātā radioiekārta nav piemērota lietošanai Latvijā vai vēl nepatīkamāk - tā kļuvusi par iemeslu traucējumiem kādam citam frekvenču lietotājam.

Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atbildēt palīdzēja mūsu Radiofrekvenču uzraudzības departamenta direktors Māris Aleksandrovs un pārstāvji no LEITC un PTAC.